Forum eportal / edycja

Temat: Kuchnia
...serca i pracy. To za ich sprawą jedzenie jest również ucztą dla oczu, gdyż ogromną wagę przywiązuje się do świeżości produktów, sposobu ułożenia, a także koloru potraw. Podstawą tej kuchni jest ryż, którego znaczenie jest tak wielkie, że słowo gohan, a więc gotowany ryż znaczy tyle samo co posiłek. Podstawę dań stanowią przyrządzane na wszelkie możliwe sposoby ryby i owoce morza. Z ich udziałem, często w surowej postaci powstają tak charakterystyczne potrawy jak: sushi, sashimi, czy mająca portugalskie pochodzenie tempura. Do kulinarnych rarytasów zalicza się rybę fugu. Niektóre jej organy wewnętrzne są silnie toksyczne. Do codziennego menu zalicza się zupę miso, a więc sojowy wywar z dodatkami, którymi mogą być owoce morza czy też inna sojowa specjalność – twaróg tofu. Równie dużą popularnością wśród Japończyków cieszą się makarony: gruby...
Źródło: forum.comeon.pl/viewtopic.php?t=414



Temat: MARRAKESH
A jak menu? Bogate czy ubogie? Jakieś charakterystyczne potrawy mają? :)
Źródło: zyrardow24h.pl/index.php?showtopic=5992


Temat: potrzebne informacje o Szwecji
Bardzo proszę o pomoc! W mojej szkole jest organizowane coś na podobieństwo dnia Europejczyka, mojej lasie przypadła Szwecja. Musimy przygotowac "stoisko" dotyczące tego właśnie kraju. Może ktoś zna jakieś charakterystyczne potrawy i jak się je przyrządza, a może jak wygląda dokładnie święto św. Łucji. Możę jeszcze jakieś inne tradycje występują w Szwecji, coś co warto pokazać. Proszę pomóżcie!
Źródło: forum.skandynawia.pl/viewtopic.php?t=2146


Temat: [Śląskie] Produkty regionalne
...zwane maścipulami (także pieczonkami albo prażonkami) to tylko niektóre z regionalnych potraw zagłębiowskich, występujących najczęściej w menu mieszkańców powiatu będzińskiego. Ich opisy, wraz z krótką historią, zamieszczono w folderze Smaki powiatu, wydanym przez Starostwo Powiatowe w Będzinie. - Postanowiliśmy poświęcić ten folder kulinariom. Powiat będziński, jak wiele innych regionów naszego kraju, ma swoje charakterystyczne potrawy - mówi Artur Pycela z Wydziału Promocji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego. Z jednej strony są to popularne potrawy, które można spotkać na wielu stołach, z drugiej znajdziemy specjały znacznie bardziej wyszukane. - Kilkanaście powiatowych potraw znalazło się na liście produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, o czym pewnie wie niewielu naszych mieszkańców. Folder będzie...
Źródło: forum.gkw24.pl/viewtopic.php?t=1035


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • remcia98.keep.pl