Forum eportal / edycja

Temat: Rocznik 91 - część VI :D
Dot.: Rocznik 91 - część VI :D   Emilka może to Ci coś pomoże http://www.dami.pl/~ chemia/liceum/liceum10/elektrolity1.htm Jakbyś miała pytania to pisz. ;P Jezu moja rodzina cała na biało- czerwono się ubrała, ale to jeszcze nic :D Mojemu psu zamiast obroży zawiązali na szyi biało- czerwoną wstążeczkę z wielką kokardą :D Dobrze, że wyszli oglądać mecz do znajomych, bo chyba bym szału dostała. Tak to sobie oglądnę meczyk w spokoju. :rolleyes:
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=242380



Temat: Testy
...wapnia i magnezu). Twardość ogólna teoretycznie nie może być więc niższa, niż węglanowa, lecz testy akwarystyczne mierzą alkaliczność wody, a nie jej twardość węglanową, a wartości te wbrew pozorom nie muszą być równe! Dlatego testy KH pokazują często wynik wskazujący na to, że KH jest wyższe od GH, a tak naprawdę to alkaliczność wody jest wyższa od jej GH. Drugi - chemia ogólna w liceum http://www.dami.pl/~ chemia/liceum/li.../przemysl4.htm Cytat: Twardość wody powodują rozpuszczone w niej sole wapnia, magnezu i metali wielowartościowych. Rozróżnia się następujące rodzaje twardości wody twardość węglanowa (Tw) twardość niewęglanowa zwana stałą (Ts) twardość ogólna lub całkowita (To) (...) Twardość ogólna (To) jest sumą twardości węglanowej i...
Źródło: akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=5994


Temat: Twardośc węglanowa!?!?!
...się dziś na stronę na której są opisane parametry wody! jest tam między innymi podany sposób na zmniejszenie twardości węglanowej poprzez podniesienie temperatury wody do 37 stopni C lub wyżej co sądzicie o tej metodzie?? Czy ktoś ją może stosował?? Sprawdziłem u siebie i podwyższeniu temperatury twardość spadła z 10 do 2 stopni. co sądzicie o wykorzystaniu tej metody w akwarystyce? a oto i link do tej strony http://www.dami.pl/~ chemia/liceum/li.../przemysl4.htm
Źródło: akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=56819


Temat: Pieczywo - zbiorczy
Dot.: Białe pieczywo...   Mąka ,z której wykonywane jest białe pieczywo pozbawiona jest cennych wartości odżywczych. Po prostu zostają one odrzucone już przy samej jej produkcji. Do tego dochodzi znacznie mniejsza ilość witamin z grupy B - bo w końcu występują one m.in. w pełnych ziarnach ;) Rola witamin: http://www.dami.pl/~ chemia/liceum/li.../przemysl6.htm i jeszcze jeden link - nowa piramida żywieniowa: http://www.polskifitness.pl/artykul.php?id=17
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=143966


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • remcia98.keep.pl