Forum eportal / edycja

Temat: Alveo - z myślą o współczesnym społeczeństwie
...barwniki, spulchniacze, to wszystko nie pozostaje obojętne dla naszego zdrowia. Osadza się w przewodzie pokarmowym i doprowadza do zanieczyszczenia organizmu. Zalecam moim pacjentom, aby ograniczyli jedzenie chemii spożywczej oraz tłuszczów. Wiem, że prościej jest zjeść frytki i hamburgera na mieście, łatwiej jest przygotować w mikrofalówce szybkie danie, jednak łatwiej nie oznacza zdrowiej. Nasz organizm nadmiernie obciążony chemią spożywczą jest bardzo zanieczyszczony, co często doprowadza do powstawania chorób. Na przykład nadmiar tłuszczu osadza się w tętnicach, jest to przyczyną zawałów. Z powodu zjadanych toksyn większość ludzi ma bardzo słabe wątroby, a wątroba jest chemiczną fabryką naszego ciała. Jest bardzo ważna, gdyż wspomaga i chroni serce. Jeśli wątroba jest słaba, serce nie może pracować. Obecnie mamy bardzo dużo zawałów,...
Źródło: preparatalveo.pl/alveo-forum/viewtopic.php?t=67



Temat: może uświadomimy Paulinę Holtz
Czy zdarza Wam się odpowiadać "nie jem zwierząt" zamiast "nie jem mięsa"? Czy wg Was to jest zbyt wyniosłe/niestosowne/złe? Moim zdaniem to nawet czytelniejszy komunikat, bo wyraźnie mówi: „Nie zjadam ssaków, ptaków, gadów, płazów, ryb, mięczaków, owadów, skorupiaków, pajęczaków (itp. itd.). Odżywiam się jedynie roślinami, grzybami, glonami oraz chemią spożywczą. Fakultatywnie dopuszczam bakterie, a niechętnie porosty i pierwotniaki.” „Nie jem mięsa” mówi jedynie „nie spożywam zespołów tkanek, z których główną jest tkanka mięśniowa”, więc słuchacz może (z całą słusznością!) poczęstować nas słoniną albo zaproponować kość i słomkę do wyssania szpiku.
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=2998


Temat: Alergia na orzechy
na Twoim miejscu bym potestowała z innymi orzechami. a co do uczuleń: tak jak napisała neo: konserwanty, barwniki i cała chemia spożywcza jest bardzo częstym alergenem, zatem warto tez i na to zwrócić uwagę.
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=1147


Temat: --> Tutaj się witamy <--
Zajmuję się też chemią, mam w domciu małe labko. W tym kierunku też dążę, wybieram się na studia chemiczne Chemia spożywcza?
Źródło: 321gory.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=11


Temat: Małozdrowy pies wzorcowy... (pułapki w pogoni za ideałem...)
...ktore reakcje wywolaja. Przyklad z mojego domu - moj brat uczulony "na wszystko", wyrosl z choroby po okresie dojrzewania. Mial nasilona astme - siersc kotow, pylki roslin, pierze ptasie... Identyczne objawy mial ojciec mojej matki (w latach '20 XX wieku nie mowilo sie o alergiach ) i jedna z jego siostr (sposrod 7ga rodzenstwa). Z rodzenstwa mojej matki (i jej rodzenstwa stryjecznego) nikt nie mial alergii. Do czasu - moja matke, w wieku blisko 70 lat, uczulila chemia spozywcza. Pozno, za to na maksa Ja miewam czasem lekkie objawy skorne alergii pokarmowych - zycia to nie utrudnia, trzeba po prostu pamietac, ze czosnek nie tylko smierdzi, ale jeszcze szkodzi Moge sie tarzac w kociej siersci i sypiam na puchowych poduszkach. W wielu rodzinach jedno z rodzenstwa jest astmatyczne, bezglutenowe, silnie alergiczne. W naszej rasie zdecydowanie skupialabym sie na problemach typowych dla ras duzych (dysplazja,...
Źródło: bialyowczarek.fora.pl/a/a,502.html


Temat: "dawali czasem czadu, bo lubili lekkie dragi..."
Mozna otworzyc warzywniak taki jak mam ten kolo bloku i tam sprzedawac jakies ciekawe ziola i takie tam, albo maly sklepic z chemia z ta roznica, ze bedzie to chemia spozywcza Obawiam sie tylko, ze moze byc ciezko z utrzymaniem interesu, bo pewnie polowe bym sama spozyła do celow - radosci i innego stanu swiadomosci musialabys mnie ladnie pilnowac: na maly skrecik na obiad zupa grzybowa, jako przekaski dropsy badz tabletki od kaszlu z odpowiednia substancja w skladzie, potem na kilka godzin by mi nogi urwalo wiec trzeba cos robic z czaem to jakis skrecik i latamy dalej bez nog. Jak przejdzie zeby czasu na spanie...
Źródło: forum.muzyka.pl/viewtopic.php?t=2236


Temat: Artykuł „Wprost” atakujący ŻO i diete Atkinsa!
...występują zaburzenia układu krążenia, dochodzi do nasilenia choroby wieńcowej, a także uszkodzenia wątroby…” Mam pytania – czy ktoś zna osobiście przypadki „optymalnych” pacjentów prof. Adamusa? Wie o nich cokolwiek? Czy inne przypadki trafiania „optymalnych” do szpitala z powodu diety? Czy ktoś wie lub może to sprawdzić z czego robił profesurę prof. Adamus? Owoce? warzywa? chemia spożywcza? margaryna? wypełniacze spożywcze? To samo pytanie o robienie profesury należy zadać co do cytowanego w artykule prof. Wiktor B. Szostaka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Po mojemu optymalni powinni też organizować się w ten sposób: demaskować powiązania polskich naukowców od „żywienia” z koncernami spożywczymi, które sponsorują ich badania lub działalnośc (np. prof....
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=11944


Temat: WAŻNE! - TESTY PIWA
...and pitfalls in epidemiological studies of celiac disease. W: Common Food Intolerances 1: Epidemiology of Coeliac Disease. Auricchio S., Visakorpi J.K. (eds.), Basel, Swit-zerland, Karger, (1992),14-24. [17] Lorentz K.: Cereal allergies and intolerances. W: Food poisoning. (A.T.Tu ed.) Marcel Dekker Inc., New York (1992). [18] Łącka A., Leszczyńska J.: Metody obniżania immunoreaktywności alergenów zawartych w żywno-ści, Zeszyty Naukowe PŁ. Chemia Spożywcza i Biotechnologia, 698, (2005), 91-103. [19] Nowowiejska B., Semeniuk J., Kaczmarski M.: Choroba trzewna w wieku dziecięco –młodzieżowym – aspekty epidemilogiczne i kliniczne, Terapia, 6, (1999), 14-21. [20] Reilly C.: Functional foods - a challenge for consumer, Trends in Food Sciience and Technology, 4, (1994), 121-123. [21] Sokup A., Świątkowski M.: Obraz kliniczny choroby trzewnej u osob dorosłych i w...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1889


Temat: Gdzie w Lodzi kupić suchy lód
Wchodzisz na teren PŁ od strony Żeromskiego. Wysoki szary budynek przed Tobą lekko po lewej stronie, to właśnie jest chemia spożywcza.
Źródło: pentax.org.pl/viewtopic.php?t=12689


Temat: Bajka bez końca
w dziale z chemią spozywcza...
Źródło: forum.dcpublic.org/viewtopic.php?t=1393


Temat: Z wielką prośbą o ocenę naszego menu
...jest to modyfikowane genetycznie ? Może głupoty plotę, ale tak mi to przyszło do głowy 4. jak to jest z tym makiem - ma właściwości odurzające czy nie, bo spotkałam się z różnymi opiniami 1. ja nie moczę. niemniej kupuje wyłącznie eko, suszone na słońcu. 2. siarkowanych unikam i jeśli ktoś chce nas nimi uraczyć i bardzo sie stara to grzecznościowo po jednej morelce zjemy. niemniej nie traktuję tego jako środek spożywczy, raczej chemia spożywcza 3. głupot w tym nie widzę. aktualnie wszystko da sie zmodyfikować i chińczycy najlepiej to udowadniają. niemal wszystkie "niemodyfikowalne" rośliny zmodyfikowali właśnie oni. nie wiem jak z jakością słonecznika w makro, jednak w hipermarketach częśto to co jest na wagę to to samo co w paczkach tylko po terminie. na 100% dotyczy sie to ciastek, chrupek itp i prawdopodobnie tez dotyczy niektórych bakalii. 4 o...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=1568


Temat: Skojarzenia
chemia spożywcza-kisiel a mój historyk to głupi buc ;|
Źródło: kjkmustang.fora.pl/a/a,42.html


Temat: Opinia specjalisty
Rozmowa z dr Jaromirem Bertlikiem o zdrowiu, profilaktyce i harmonii w organizmie. Współczesna medycyna bardzo szybko się rozwija, dysponuje coraz większymi możliwościami, a mimo to liczba chorych wzrasta. Czym spowodowana jest taka sytuacja? Na pogorszenie zdrowotnej kondycji naszego społeczeństwa wpływa styl życia. Zbyt duże tempo, chemia spożywcza, brak czasu na relaks. Produkty, które zjadamy, są teraz gorszej jakości niż przykładowo 50 lat temu, coraz więcej ludzi dostaje np. alergie na mleko i produkty mleczne. To dlatego, że w przemyśle spożywczym i rolnictwie używa się antybiotyków, hormonów i różnego rodzaju chemikaliów. Ludzie w pożywieniu przyjmują bardzo dużo toksyn. Organizm nie może sobie z nimi poradzić. To jest przyczyną powstawania wielu...
Źródło: preparatalveo.pl/alveo-forum/viewtopic.php?t=137


Temat: Skojarzenia
wodorotlenek - chemia spożywcza Bo z
Źródło: kjkmustang.fora.pl/a/a,42.html


Temat: Chrypa.
...Chrypi do dzisiaj, chociaż coraz mniej. Śliczny róż z policzków schodzi. Co ja mam o tym sądzić? Prawdę mówiąc najbardziej boję się paru rzeczy: 1. szybka reakcja na alergen może chyba świadczyc o tym, że może zdarzyć mu się wstrząs 2. Objawy krtaniowe mogą przejśc nastepnym razem na dolne drogi oddechowe i wtedy co? Napiszcie coś, bo akuratnie w przypadku Adasia nie jest problemem wiekszym wykluczenie alergenu (krowa, cytrusy i czysta zywa chemia spozywcza) - ale czy mam się bac astmy czy nie? Bo ilość alergenów na które jest ucuzlony sie nie zmiena, zmienia się tylko jego reakcja na nie.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=11256


Temat: standard medyczny - dieta wege w wieku rozwojowym
niestety ale wiele substancji, które są dopuszczalne maja koszmarny wpływ na zdrowie. niestety chemia spożywcza jest zjawiskiem tak powszechnym, że ciężko znaleźć produkt bez niej, chyba że samemu sie rzecz zrobi od podstaw... wiele substancji jest niebezpieczna ale mówi się że z racji niewielkiego stężenia może być dopuszczona. tylko, ze to "niewielkie stężenie" dotyczy jednego produktu, a takich produktów, lub tez innych z tą samą substancją jest wiele zatem człowiek dopuszczalną normę przekracza...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=940


Temat: Najtrudniejsze pytanie
gdybyś obrał porządny kierunek studiów ...czy chemia spożywcza to nie jest porządny kierunek studiów... ...a'propos: "...dwie studentki chemii na zajęciach z laborki - co robisz? Ekstrahuję...! To dla mnie jednego proszę..."
Źródło: komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=2392


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • remcia98.keep.pl