Forum eportal / edycja

Temat: Skrzelopławka bagienna(Branchinacta paludosa)
...powyżej zdolność jaj liścionogów do znoszenia przesuszenia i przemrożenia powoduje, że pojawiają się nagle i w ogromnych ilościach w zbiornikach, gdzie ich przez parę lat nie obserwowano. Zadychry i dziwogłówki na pierwszy rzut oka przypominają małe rybki. Poruszają się zwykle wolno, niemal stoją w miejscu, w razie potrzeby dają jednak susy, podobnie jak krewetki, a z ryb - szczupaki. Przekopnice sposobem poruszania przypominają chrząszcze wodne i nawet z daleką są do nich podobne. Jak poruszają się pozostałe liścionogi - dziobosznik i małżynek, nie wiem, bo ich nie widziałem. Hodowałem kiedyś przekopnice w akwarium, ale niestety one długo nie żyły, bo wymagają odpowiednio niskich temperatur. Przekopnica wiosenna ginie, gdy temperatura przekroczy 15st. C.
Źródło: kryptozoologia.pl/forum/viewtopic.php?t=300



Temat: Ważki w obiektywie
no to sie podlacze ok??? obiecuje zwiezc Ci wszystkie dane i wazki z pewnych okolic :))) tzn moich tajnych oklic a propos pisze na forum....kiedy mozna podrzucic Ci chrzaszcze wodne z tego roku do weryfikacyjnej identyfikacji???? pozdrawiam znowu zgubilem Twoj adres..........
Źródło: entomo.pl/forum/viewtopic.php?t=473


Temat: Channa argus
...i innym narybku, zaś dorosłe zjadają ryby, owady wodne, żaby, skorupiaki. Z badań przeprowadzonym w Rosji w 1978 przez Dukravetsa i Makulina wynikało ,że w skład menu wchodzi 17 gatunków ryb .Największe ofiary miały około 1/3długości ciała drapieżnika. Najczęściej zjadane były : leszcz (abramis abramis), karp (cyprinus carpio) i okoń (perca fluviatilis) oraz kozowate (Cobitis). Ponadto w żołądkach znajdowano larwy ważek, żaby, chrząszcze wodne, raki. Podobne badanie przeprowadzona na populacji z rzeki Amu Daria (Guseva 1990). Wynika z nich ,że narybek powyżej 4 cm poluje w większości na inny narybek (64-70% diety). Odsetek ryb rośnie do ponad 90% w momencie, gdy ryba osiąga 30cm i składa się głównie z płoci (ritulus) i karasi (carassius). W tej rzece wężogłowy polują od końca marca do końca października. Żerowanie rozpoczyna się, kiedy temperatura wody...
Źródło: channa.gsa.org.pl/viewtopic.php?t=34


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • remcia98.keep.pl