Forum eportal / edycja

Temat: Chleb Młynarza, mój chleb powszedni
Wydaje mi się,że temperatura też odgrywa ważną rolę,jak już wspomniałam piekłam wczoraj w garnku chleb pszenno-żytni z ziemniakami i ma dosyć grubą i chrupiącą skórkę ,ale piekłam go w wyższej temperaturze i trochę dłużej niż w przepisie,póżniej postaram się o zdjęcie ale już we właściwym dziale.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=8858



Temat: CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Dziekuje Mirabelko za odpowiedzi. Moj zakwas, na chwile obecna, zbliza sie do brzegu 1,5 litrowego sloja. Tak myslalam zeby zrobic twoj chleb pszenno-zytni z ziemniakami, a tam potrzeba ciasta zakwaszonego. Czy jutro jeszcze dosypac kilka lyzek maki, czy: - odlac ok 100g zakwasu i dodac do niego 100g maki i 100g wdy? I tak przez 3 dni? Ten chlebek chcialabym zrobic z polowy porcji, bo piszesz, ze wychodzi bochen 2 kg, a dla mnie to za duzo. Jaka konsystencje ma ciasto? Ciasto wymieszam w maszynie. Koszyczka do wyrastania nie mam. Czy w zwiazku z tym moge wylozyc metalowa miske bawelnianym...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20563


Temat: Przewodnik
...(Limonki) Soki, warzywne i inne x 4 (jobi i Judka) NA ŚNIADANIE I KOLACJĘ Dżem gruszkowy (jobi) Dżem wiśniowy (jobi) Dżemy x 4 (jobi) Mus z jabłek i mus z brzoskwiń, do słoików i nie tylko (Veny) Pasta fasolowa (Dosizet) Pasta słonecznikowa (Dosizet) Pasta z łososia (Limonki) Ser topiony (jobi) Smalec z grzybami (jobi) OBIAD Karkówka po karkonosku (Marti) PIECZYWO Chleb cebulowo-czosnkowy (jobi) Chleb czosnkowo-ziolowy (Dosizet) Chleb gryczany (jobi) Chleb pszenno-żytni z ziaren zbóż (Limonki) Chleb z kminkiem i gałką muszkatołową (jobi) Pizza - genialne ciasto (Veny) SURÓWKI I SAŁATKI Surówka z kalafiora (jobi) Surówka z kapusty (Limonki) Surówka z selera (Limonki) ZUPY Zupa pieczarkowa a'la szybki kubek (Limonki)
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=18195


Temat: Zestaw pytań
...czas na masę i własnie tutaj jest problem - Troche się zalałem i chciałbym pozbyć się brzuszka, bez uszczerbku na mięsniach (najlepiej wciaż je rozwijając ) do rzeczy : 1. Przy jakim bf mogę zobaczyc zarys sześciopaka ? 2. Czy chodzenie na basen 2 razy w tygodniu przy masie da mi wymarzone rezultaty (spalenie brzucha i rozrost mięsni) ? 3. Czy jeżeli będę chodził na basen rano, to lepiej przed czy po śniadaniu ? moja obecna dieta: 1. Jajecznica 3 jaja + chleb pszenno-żytni 2. 100g Ryżu brązowego + 150-200g kurki 3. 2 Bułki z serkiem wiejskim (200g) 4. podobnie jak w posiłku 2-gim acz czasem kure zamieniam na rybę (mintaj/panga) 5. biało serwatkowe z wodą, banan (potreningowy posiłek) 6. przed snem - twaróg półtłusty Trening wygląda tak : pon plecy + triceps śro biceps + brzuch + przedramiona pt nogi + barki Dlaczego nie ćwiczę klatki? otóż nie mam obciążenia za dużo, więc nie widze sensu...
Źródło: menshealth.pl/forum/index.php?showtopic=1621


Temat: chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)
ten chleb smakuje jak chleb pszenno-zytni ze sklepu. No moze troche przesadzilam - jest oczywiscie duzo lepszy Nie jest kwaskowaty, ale za to pulchny i jak dasz troche wiecej zytniej tak jak ja - to jest bardziej wyrazisty. Aha, zapomnialam napisac ze ja jak zwykle dalam troche maslanki pomieszanej z woda. Sprobuj z kefirem lub z maslanka - ma wtedy troche inny smak.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=8300


Temat: chleb zytni na zakwasie
tu jest problem jak wytlumaczyc poczatkujacemu.... Z reka na sercu to ja juz dawno nie waze ani dokladnie nie przeliczam. Biore zakwas, dodaje maki i wody i pieke..... Rzadko mi nie wychodzi. Na poczatku oczywiscie scisle trzymalam sie receptur. Wczoraj zrobilam chleb pszenno-zytni starajac sie trzymac przepisu, ale tez mialam za malo ciasta zakwaszonego tak jak Ty, wiec zmniejszylam proporcje, ale niestety tez "na oko" ! Teoretycznie jesli wezmiesz 200 g Twojego zakwasu to i reszte mozesz pomnozyc przez 2 zeby wyjsc na te ilosci. Mysle jednak, ze latwiej zaczynac od mniejszych chlebkow, laltwiej obserwowac, no i.... odpukac..... w razie czego mniej sie zepsuje maki. Wiec jak w przepisie na chleb jest...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5175


Temat: Cukrzyca Typu 2, OtyŁoŚĆ, Zła Dieta Nie ! Wiedza, Tak !
...we krwi, w kategoriach dozwolonych, takie jak np. banan IŻ=20%, CHLEB typu KR-IRL; IŻ=2,6%, kasza, ryż, winogrona IŻ=12% i inne sklasyfikowane wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ; poziomu cukru po spożyciu: 100 gram ciemnego chleba podnosi NIESTETY poziom cukru o ok. 40% wzrostu, czyli wysoko. 400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20% wzrostu, czyli nisko. Ryż podnosi ok. 18%, a banan 20%. Chleb pszenno-żytni o ok. 74% wzrostu tj. tak bardzo WYSOKO jak czysta glukoza, __istny HORROR !! Przykłady te wyraźnie pokazują, jak OGROMNE są różnice wzrostu poziomu cukru we krwi, po spożyciu węglowodanów, NIE UWZGLĘDNIONE w tabelach z WW !! Czemu ludzie o tym __NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU ?! Osoby które będą się opierały WYŁĄCZNIE na przeliczaniu WW, tj. wymienników...
Źródło: forum.opisy-gg.com/index.php?showtopic=6951


Temat: Spis treści
...frigg jasne chleby pszenne badż mieszane chleb codzienny mirabbelka Vermont Sourdough tatter bialy chleb na zakwasie z SF mirabbelka pszenno-zytni z ziemniakami mirabbelka chleb kukurydziany mirabbelka pszenny franuski mirabbelka wiejski francuski mirabbelka zytni z ziemniakami mirabbelka pszenno-kukurydziany Liska mieszany "chleb Mlynarza" Liska zytni madlen pszenny grecki "Pan de Horiadaki" mirabbelka chleby z ziarnami Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem mirabbelka Chleb z prażonymi ziarnami tatter Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem mirabelka Chleb z suszonymi jabłkami, orzechami i cydrem Mihrunnisa Chleb żytni z ziarnami zbóż Liska Ekskluzywny chleb jabłkowo-orzechowy glimmer Kardamonowy chleb żytni na zakwasie, bez drożdży Liska Multigrain Sour wg Ayn Margot Razowiec żytni z dużą ilością ziaren mirabbelka Szwedzki chleb...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=24108


Temat: chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)
[quote] Chleb pszenno-zytni na zakwasie ze slonecznikiem (zrobilam chleb dosyc prosty, dokumentujac kazdy krok, zeby pokazac jak wyglada ciasto chlebowe na kazdym etapie - moze to cos pomoze poczatkujacym z zakwasem) [/quote Mirabbelko - możesz być ze mnie dumna - dziś wykonałam swój pierwsz prawdziwy chleb na zakwasie własnym czyli na Henryku. Ryszard pozostał już tylko wspomnieniem (dla niewtajemniczonych :te imiona nadałam zakwasom, jeden był z...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=8300


Temat: Mieszanki chlebowe
Wiem ,że są mieszanki i to różne ale czy prawdą jest to co pisze na opakowaniu,chodzi mi konkretnie o mieszankę chleb pszenno-żytni z amarantusem ,to jest mieszanka chyba Chleb Polski ,a mianowicie pisze na opakowaniu,że to jest mąka pszenna,mąka żytnia i dodatek mąki z amarantusa oraz sól i nic więcej,czy naprawdę nic więcej ,bo jeśli tak to po co bawić sie w mieszanie mąki skoro można użyć gotowca,jak to jest nie dodaja tam żadnych polepszaczy,żadnej chemii
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=17483


Temat: CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
mirabelko jestem twoim fanem i uzcniem, prosze o dalszy ciag. ja sobie z tego wydrukuje biblie i naucze sie na pamiec, tymi tekstami oszczedzasz mojej rodzinie jedzenia moich nieudanych eksperymentow, jak zastosuje sie do twoich przepisow to wszystko jest Ok alejka samexperymantuje to ..... ostatnio przez dwa dnie jedlismy bardzo podly nie udany chleb pszenno zytni mojej prodykcji 0 dzis juz wiem co zrobilem zle. kontynuuj prosze. jacek
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20563


Temat: Chleb
mój pierwszy chleb pszenno-zytni za przepisem o tym z lekką modyfikacją przepis a oto on Chleb wyrabiany ręcznie, pieczony w piekarniku elektrycznym.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21453


Temat: Dieta do oceny
Dieta dla mezomorfika na mase (68kg). Jest to moja pierwsza ulozona samodzielnie dieta, a wiec prosze o wyrozumialosc i uzasadniona krytyke;] 6:00 Platki owsiane 100g Mleko 400ml (dodam tu troszeczke kakao dla smaku, oczywiscie nie za duzo z wiadomych przyczyn) B-23,9 T-15,2 W86,5 9:00-11:00 (tutaj problem stanowi troszke szkola ale okolo tych godzin) Chleb pszenno-zytni 150g Ser Gouda tłusty 50g Szynka wedzona 20g Pomidor Ogorek B-25,9 T-19,3 W-72,3 około 13:00-14:00 Makaron 150g Tunczyk w oleju (konserwa) Witaminy (centrum itp) B-45,1 T-13,6 W-108 15:30-16:00 Ryz Bialy 70g Piers z kurczaka 100g B-26,2 T-1,8 W-55 1,5h po tym posilku planuje Trening (okolo 1,5-2h) po treningu 2banany 21:00 Twaróg półtłusty 250g wymieszany ze śmietana 12% ok. 100ml B-49,7 T-33,8 W-13,2 Oczywiscie ,mysle tez o...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=40078


Temat: chleb pszenno-zytni z ziemniakami
Chleb pszenno-żytni na zakwasie * przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de Ilość: bochenek a 2 kg Czas wykonania: 10 min + 60 min. pieczenie Składniki: 1000 g mąki pszennej chlebowej (np. typ 750) 550 g mąki żytniej chlebowej 300 do 400 g zakwaszonego ciasta 300 g gotowanych ziemniaków (potłuczonych lub przeciśniętych przez praskę – dobre zastosowanie dla pozostających ziemniaków z poprzedniego dnia) ok. 0,5 l letniej...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=5177


Temat: CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Nie martw się z czasem chlebek będzie sie udawał. Lece na te stronke skoro amsz tam więcej takich tekstów źródłowych ;) Hm, ciekawe kiedy to z czasem przyjdzie... Bo jak tak podsumuję, to ze dwa lata już piekę, przy czym wpierw w maszynie, potem zwykły chleb pszenno-żytni na drożdżach, potem wzbogacany żurkiem, potem "własnym" żurkiem i stąd już oczywiście droga wiodła do zakwasu. I jak od pewnego czasu zaczął mi pękać, to pęka i pęka i pęka, jakby to za przeproszeniem przeterminowana prezerwatywa była, a nie chleb . Widzę, że się dorwałaś do mojego katalogu? Uważaj, tam bałagan większy niż u mnie w pokoju ;). I sporo zajmuje, bo zdjęcia tam rodzinne umieszczam......
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20563


Temat: CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)
Witajcie Jestem to od niedawna i od niedawna bawię się w pieczenie chleba.Oczywiście nie wszystko wiem i trochę mi nie wychodzi,nie wszystko rozumiem.Itak np.może mi ktoś wyjaśni dlaczego można ciasto wyrabiać w maszynie ,czy mikserem-metalowymi miszadłami,a nie można ciasta mieszać metalową łyżką tylko należy to robić drewnianą.Druga wątpliwość ,tak na gorąco,to w przepisie na chleb pszenno żytni "zakwas" przygotowuje się z mąki,wody i drożdży.Co to za zakwas.to po prostu rozmnożone drożdże , zakwas to chyba inne potworki?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20563


Temat: Spis tresci - chleby
...MzM chleb bialy z otrebami ktosia czarny chleb rosyjski AgusiaH chleb z 7 zbozami (maszyna) Liska chlebek Silibaja Limonka oszalawiajacy chleb paprykowy z sezamem Smok Milus zakrecony chleb z pesto Smok Milus chleb graham dla maszynistow sd_silver chleb cebulowo-pomidorowy z kminkiem Smok Milus chleb ziemniaczany kajorek Pina Colada Bread Linn chleb francuski Agulina chleby "dla recznikow": chleb, moj najbardziej podstawowy przepis nutinka chleb pszenno-zytni nutinka chleb Owieczki Johasia prosty chleb pszenny jajeczko pszenno-zytni chleb maslankowy Lipka chleb powszedni jot chleb zwykly domowy Durlikowa
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=24128


Temat: Mój chleb piwny z orkiszem na zakwasie
Maszyniści i manualni łączcie się!!! Ten chleb można robić całkiem ręcznie, ale ja zwykle wyrabiam go w maszynie, a kończę paluszkami. Obok zmodyfikowanego przeze mnie przepisu Mirrabelki na chleb pszenno-żytni z ziemniakami i mojego razowca pełnoziarnistego z ziemniakami (te ziemniaki to wspaniały patent!) - stanowi nasz chleb codzienny. Piekę je na zmianę i nie możemy się zdecydować, który jest najlepszy. Ten na piwie wydaje się najdelikatniejszy w smaku, a zwłaszcza, jeśli zamiast mąki żytniej dodamy pszenną, bo tak też robiłam. Spokojnie daje się uformować w zgrabny bochenek (jak naprawię swój aparat to dodam...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=10717


Temat: spis tresci
...ciemny chleb (AgusiaH) Johasia Słonecznikowy chleb żytnio-pszenny Liska Smakowity razowy chlebek Iwci Paulinka Zaparzany razowy chleb na zakwasie AgusiaH JASNE CHLEBY PSZENNE BĄDŹ MIESZANE: Chleb domowy, z torebki z mąką Młyny Stoisław qd Chleb estoński - Wiru mirabbelka Chleb jęczmienno-żytni na zakwasie Liska Chleb mieszany samanta Chleb mieszany- bardzo smaczny Al_inka Chleb na zakwasie z kaszą gryczaną mariaanna Chleb Piotra mariaanna Chleb pszenno-żytni mariaanna Chleb pszenny pełnoziarnisty z warkoczem Anu-La Chleb pszenny "włoski" JanBartlomiej Chleb pszenny z czerstwą żytnią piętką AgusiaH Chleb szafranowy z rodzynkami Liska Chleb wiejski calineczka Chleb wiejski pikantny Bahus Chlebek wieloziarnisty - ulubiony mojej rodzinki Gusia Chleb wieloziarnisty z soją na zakwasie olde Chleb z kminkiem dla maszynistów europa112 Chleb z siemieniem lnianym wg Petry...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=31600


Temat: dieta i cwiczenia:)
no za chiny pana!!! ładnie opakowane w woreczku pokrojony..no miodzio.pisze tylko na karteczce chleb wieloziarnisty. chleb pszenno zytni produkowany na kawsie z dodatkiem drozdzy skład:ziarno pszenicy zyta owsa jeczmienia nasiona słonecznika siemienia płatki owsiane sezam. dokładnie tak !! zero info na temat ile wegli na jedna kromke białka tł.no niccccccccccccccccc! a jak to z pełnego przemiału.jak sie dokładnie nazywa???bo U Nas w Poland nie wiedziec i głupio sie na mnie patrzec!!!;/;/;/ wrr
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=17687


Temat: Polski
Zaparzac albo podgrzewac do 65C. W zasadzie wszystkie chleby z przewaga maki razowej (kazdego ziarna) powinny byc zaparzone - nie tylko wplywa to na jakosc chleba ale i na zdrowie amatorow razowcow Karino zobacz te chleby, moze sie skusisz, oba pyszne! Pszenny z ziemniakami i Chleb pszenno-zytni razowy (oba od Mirabbelki)
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29868


Temat: Przepis na domowy chlebek
...cukier 1 łyżka mąka pszenna (typ 550) 500 g drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub jasne (L) Chleb z ziarnami woda 330 ml masło ? łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 200 g mąka pszenna razowa 200 g mąka żytnia razowa 100 g ulubione ziarna (np. słonecznik, goto- wana pszenica, dynia, sezam) 100 g drożdże ? łyżki program Basis lub Volkornbrot przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Chleb pszenno-żytni woda 330 ml masło 1 i ? łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 150 g mąka pszenna razowa 250 g mąka żytnia razowa 100 g drożdże ? łyżki program Volkornbrot lub Basis przypieczenie skórki średnie (P) lub ciemne (H) Chleb wiejski woda 330 ml masło 1 i ? łyżki sól 1 i ? łyżeczki cukier ? łyżki mąka pszenna (typ 550) 400 g mąka żytnia 100 g drożdże ? łyżki program Basis przypieczenie skórki...
Źródło: forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=10051


Temat: chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)
Chleb pszenno-zytni na zakwasie ze slonecznikiem (zrobilam chleb dosyc prosty, dokumentujac kazdy krok, zeby pokazac jak wyglada ciasto chlebowe na kazdym etapie - moze to cos pomoze poczatkujacym z zakwasem) Kliknij, aby zobaczyć załącznik zaczyn - 12 godz (8.oo wieczorem - 8.oo rano) I rosniecie - 4 do 5 godz. - rośnie w całości - raz wyrobić ok 13.oo podzielić na dwa bochenki, 20 min - odpoczynek II wyrastanie w bochenkach - 3 godziny ok. 16.oo pieczemy...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=8300


Temat: Pain de Campagne / pszenne pieczywo francuskie
...prowadzony metodą 3-fazową (mąka pszenna 650), chleb zaczynam robić od IV etapu : 950 zakwasu (700g pszenny + 250g żytni 3 fazowy w ostatniej fazie wzbogacony 2 łyżkami orkisz 1400)+ mąka (100 manitoba, 200 orkisz 1400, 500 pszenna 650). Ciasto dobrze się wyrabia i rosło jak szalone. Nocowały w lodówce. 2 bochenki pieczone na wygrzanym kamieniu. Skórka chrupiąca a miękisz bardzo elastyczny. W smaku podobny do pszenno-żytniego (bo właściwie to chleb pszenno-żytni ).
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=10101


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • remcia98.keep.pl